Yunan Mitolojisi Tanrıları ve Özellikleri

Yunan tanrıları söz konusu olduğunda birçoğumuz Theseus’un Minotaur’u nasıl öldürdüğünü, Hades’in yeraltı dünyasını nasıl yönettiğini ve Zeus’un gazabını güçlü bir gök gürültüsü ile nasıl gösterdiğini biliriz. Çocukken tüm bu heyecan verici hikayeleri okurduk. Ayrıca, kadın tanrılar yani tanrıçalar da başlı başına en az tanrılar önemli kişilikler olduklarından, onları daha sonra; bir başka yazımızda listelemek bizce daha adil olacaktır. Antik Yunan’ın görkemli tanrılarına geri dönecek olursak, favorilerinizden kaç tanesinin en iyi 10 listemize girdiğini görelim:

10. Hermes

Hermes

Yunan tanrıları listemizin 10. sırasında yer alan ve “Haberci” olarak da bilinen Hermes, Zeus ve Maia’nın oğluydu. Şiirlerde, oyunlarda ve efsanelerde birçok farklı şekilde tasvir edilmiştir. Halk arasında, yakışıklı, atletik, sakalsız bir gençlik ve bazen yaşlı bir sakallı adam olarak karşımıza çıkıyor. Hermes hızlı bir düşünürdü ve hareketleri, onu daha da hızlı yapıyordu. Ayrıca kurnazlığı ile de tanrılar arasında oldukça ünlüydü.

Antik Yunan mitolojik paradigmasında üç ana dünya arasında kolayca hareket edebildiğinden (cennet, denizler ve yeraltı dünyası), genellikle tanrılar için bir haberci olarak çalıştı. Kendi eğlencesi için diğer tanrılar üzerinde oynayacağı kurnaz hileler göz önüne alındığında, onunla popüler İskandinav tanrısı Loki arasında keskin benzerlikler bulunduğunu söyleyebiliriz. Hilelerinin ne kadar karmaşık olabileceğine dair bir örnek vermek gerekirse, bebekken beşiğinden atladığı, Apollo’nun sığırlarını çaldığı ve masumiyet resmini beşiğe geri döndürdüğü söylenir. Ayrıca pek de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kurnazlık ve hırsızlık tanrısı olarak da biliniyordu.

9. Ares

Ares

Zeus ve Hera’dan doğan Ares, savaş tanrısı olarak da biliniyor. Fakat savaşın şiddetli ve kanlı yönlerini, daha çok iyilik ve adalet şeklinde yansıtıyordu. Onun ihmalkarlık eylemleri, her iki ebeveyninin de onu hor görmesine ve yalnızca kız kardeşi Athena’yı önemsemesine neden oldu.

Savaşın acımasızlığını kişileştirmesine rağmen, savaşta en ufak bir yara aldığında gösterdiği çirkin tepkileriyle de bir korkak olarak karşımıza çıktı. Ayrıca, Hephaestus ile evli olan Afrodit’e delicesine aşıktı. 

8. Apollo

apollon

En popüler Yunan tanrıları arasında yer alan ve Artemis’in ikiz kardeşi olan Apollo, birçok yönü olan bir tanrıydı. Babası Zeus, Annesi Leto’ydu ve Delos adasında doğdu. Leto, Delos sakinlerinden aldığı özenle o kadar bunalmıştı ki, Apollo’nun her zaman onları destekleyeceğine ve refahlarını sağlayacağına söz verdi.

Apollo, huzur ve müzik tanrısıydı ve genelde bu şekilde tasvir edildi. Ayrıca, genellikle gümüş bir yay ile görülebilen yetenekli bir okçuydu. Şifa ve tıbbın tanrısı olarak da kabul edildi, ama öfkelendiğinde, oklarıyla ölüm ve umutsuzluğa yol açtı. Dört atlı arabasını kullanır ve güneşi her gün gökyüzünde hareket ettirir, dünyaya ışık ve yaşam sağlardı.

7. Promethus

Promethus

Yunan tanrıları listemizdeki en popüler tanrılardan biri olan Prometheus, insanlığın hayırseverleri arasında büyük saygı görüyor. Babası Iapetus da bir Titandı ama annesi bir Oceanid’di. Sağduyunun tanrısı olarak, Titanların yeni Olimpos tanrılarının elinde yenilgisini öngördü ve savaş sırasında Olimpos tanrıları ile akıllıca yan yana geldi, böylece Tartarus’ta diğerleriyle birlikte hapsedilmekten kaçtı.

Prometheus daha sonra insanlığı kilden kalıplama görevine atandı. İnsanlığı yaratmayı tamamladıktan sonra, onlara oldukça bağlı hale geldi, her zaman refahları için endişeliydi. 

6. Hades

Hades

Olympos tanrıları çağının ortaya çıkmasından sonra Hades, yeraltı dünyasının hükümdarı oldu (birkaç istisna dışında sadece ölülerin girebileceği bir yer). Doğal olarak, böyle kasvetli bir krallığın yönetimi pek kolay değildi ve onu, Yunan mitolojisinde daha geri plana atan bir durum oldu.

Bununla birlikte birçok Yunan, ölümün kendisinin kişileştirilmesi olduğuna inanıyordu (ki o değildi) ve batıl inançları nedeniyle genelde ona saygı gösteriyordu. Ancak onun kötü imajı, onu olduğunun çok dışında biri gibi gösteriyordu, çünkü inanıldığı kadar kötü bir adam değildi. Yaygın inanışın aksine, ruhların kurtuluşundan sorumlu olan Hades değildi, daha ziyade üç yarı tanrı Minos, Aiakos ve Rhadamanthys yargıyı yerine getirecekti. Ayrıca, üç başlı köpeğini yakalama niyetiyle ona yaklaşan Herkül ile olan ilişkilerinde oldukça adil davrandı. 

5. Hephaestus

Hephaestus

Yunan mitolojisinde popüler olan ateş tanrısı Hephaestus, cennet alemiyle ilişkiliydi. Onun yaşamı Homer ve Hesiod tarafından çelişkili terimlerle tarif edilmiştir. Homer, onu Zeus ve Hera’nın sakat oğlu olarak tanımlarken, Hesiod, Hera’nın onu tek başına yaptığını belirterek oldukça alışılmamış (ve çok daha ilgi çekici) bir hikaye anlatıyordu.

Büyüdüğünde olağanüstü bir usta oldu ve sonunda tanrılar ve tanrıçalar için bir dizi eşyalar yarattığı cennete geri döndü. Ayrıca tanrılar için görkemli zırh ve kalkanlar üretti, hatta bu eşyaların en ünlüsü Truva Savaşı’nda Aşil tarafından giyildi.

4. Kronos

Kronos

Eski Titanlar arasında yaygın olarak tanınan Kronos, Olympos tanrılarının çağından önce iktidar tanrısıydı. Titanlar, devasa bedenleri ve büyük kaba gücü ile biliniyordu; bunların arasında Kronos, kendi babası Uranüs’ü hadım ederek hükümdar oldu ve en güçlü olduğunu kanıtladı. Fakat iktidara geldiğinde, (hor görülen ailesi gibi) Kronos çocuklarından oldukça şüphelenmeye başladı (dikkatini en çok çekenler Zeus, Poseidon ve Afrodit).

Bu paranoya sonucunda, kendisine karşı gelememeleri için onları yuttu. Ancak annesi Gaia ve karısı Rhea, kardeşlerini serbest bıraktıktan sonra, onu savaşarak ve yeraltı dünyasındaki korkunç Tartarus’a sürgün eden Zeus’u kurtarabildiler. Kronos’un sonu, Yunan mitolojisinde kendisinden önce gelenlerden daha popüler bir şekilde olmuştu.

3. Dionysus

Dionysus

Yunan tanrıları listemisin 3. sırasında yer alan Dionysus, şenlik, zevk ve şarap tanrısı olarak, hem tanrılar hem de ölümlüler arasında oldukça popüler bir tanrıydı. Annesi Semele gibi ölümlü bir ebeveyne sahip olan tek Tanrıydı, babası ise güçlü Zeus’dur.

Zeus’un karısı Hera, kocasının evlilikleri dışındaki Romantik maceralarını kıskandığında dolayı Dionysos, dağ perilerinin şehrinde büyüdü. Naxos adasında uyuyakaldığında, Theseus tarafından aşağılık bir şekilde terk edilen Ariadne’ye aşık oldu.

Yunanlılar onun onuruna günümüzde birçok Festival düzenliyor, aynı zamanda eski Yunanistan’ın birçok bölümünde Zeus’tan daha popüler olduğunu da söyleyebiliriz.

2. Poseidon

Poseidon

Zeus ve kardeşleri, kimin hangi krallığın Efendisi olacağına karar vermek için müzakere ettiğinde, Poseidon denizlerin krallığını istedi. Bu şekilde, denizlerin hükümdarı oldu ve karısı Amphitrite ile birlikte Triton ve Nereidleri’n de içinde bulunduğu bir grup tanrıya liderlik etti. 

Saf güç açısından, Zeus’un ardından ikinci geliyordu. Denizlerin gücünü evcilleştirmenin yanı sıra, tek bir vuruşla büyük depremlere neden olabilecek tridentini (üç uçlu mızrak) de yanından ayırmıyordu. 

1. Zeus

Zeus

Yunan mitolojisindeki tanrıların soy ağacındaki en önemli üyelerden biri olan Zeus, bilinen tüm evrenin tanrısıydı. Titanları fethettikten sonra Zeus, kardeşleri Hades ve Poseidon ile birlikte, babaları Kronos’tan (onu yendikten sonra) tahtı devraldı. Göklerin tanrısı ve kalan tüm tanrıların kabul ettiği hükümdar oldu. Ayrıca tüm tanrilarin Kraliçesi Hera ile evliydi, ama aynı zamanda evliliğinin dışındaki romantik kaçamaklarıyla da ünlüydü.

Tanrıların babası olarak biliniyordu ve şimdiye kadar fark etmiş olabileceğiniz gibi, birçok kişiden epeyce çocuğu olmuştu. Zamanı, değişen mevsimleri ve gündüzle geceyi düzenledi. Evrene mutlak bir otorite ve komuta ile hükmetti, ancak aynı zamanda büyük bir öfkeye sahipti ve onu kışkırtması çok kolaydı. Kendisinden hoşnut olmayanları yıldırımlarıyla cevaplandırıyordu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir